- Çevremizdeki uyarıları alabilecek organlara duyu organları denir.
- Her duyu organında farklı uyarıları algılayan farklı duyu almaçları bulunur.
1. Tat Alma Duyusu
2. Koku Alma Duyusu
Koku alma olayı nasıl gerçekleşir?
Cisimlerden havaya karışan koku tanecikleri solunan hava ile burundan içeri girer. Bu tanecikler mukus sıvısı içinde çözünürler. Çözünen koku tanecikleri sarı bölge içinde yer alan duyu almaçları tarafından algılanır ve sinirler aracılıyla beyindeki koku alma merkezine iletilir. Bu şekilde koku alma olayı gerçekleşir.
Koku yorgunluğu:
Burundaki duyu hücreleri çabuk yorulur. Buruna sürekli aynı koku gelirse hissedilen koku zamanla azalır veya koku hiç hissedilemez. Buna koku yorgunluğu denir.
Koku alma ve tat alma duyuları arasındaki ilişki:
Koku ve tat alma duyuları ile beyne aktarılan uyarılar, beyinde aynı merkez tarafından değerlendirilip yorumlanır. Bu nedenle kokusunu alamadığımız bir besinin tadını da alamayız. Grip veya nezle olduğumuz zamanlarda kokusunu alamadığımız besinlerden tat alamayız.
3. Dokunma Duyusu
a) Üst deri:
b) Alt deri:
Derimizle nasıl hissederiz?
Alt derideki duyu almaçları sıcak, soğuk, basınç, sertlik, yumuşaklık gibi duyuları algılar. Duyu almaçları ile alınan duyular, sinirler yoluyla beyne iletilir ve burada değerlendirilip algılanır.
Derinin her yerinde aynı oranda duyu almacı yoktur. Bu yüzden de algılama duyusu derimizin her bölgesinde aynı değildir. Parmak uçları, dudaklar gibi bölgelerde algılama daha fazladır.
4. Görme Duyusu
a) Sert tabaka:
●Beyaz renkli ve parlaktır.
●Ön kısmında incelip saydamlaşarak saydam tabaka kornea yı oluşturur.
●Kornea, göze gelen ışığın ilk defa kırıldığı yerdir.
b) Damar tabaka:
c) Ağ tabaka ( Retina):
Görme olayı nasıl gerçekleşir?
Cisimlerden yansıyan ışık ışınları saydam tabaka kırılarak göz bebeğine gelir. Göz bebeğinden geçen ışınlar göz merceğinden kırılarak sarı benek üzerine düşer. Sarı benekte oluşan görüntü ters oluşur ve oluşan görüntü duyu almaçları tarafından algılanır. Görme sinirleri aracılığı ile görüntü beyindeki görme merkezine iletilir. Ters görüntü beyindeki görme merkezinde düz olarak algılanarak görme olayı gerçekleşmiş olur.
5. İşitme Duyusu
● Kulak dıştan içe doğru; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.
Dış kulak:- Kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarından oluşur.
- Kulak kepçesi ses dalgalarını toplayarak kulak yoluna iletir.
- Kulak yolu toplanan ses dalgalarını kulak zarına iletir. Kulak yolunun yapısında bulunan sıvı ve kıllar, kir ve tozun kulağın içine girmesini engeller.
- Kulak zarına gelen ses dalgaları kulak zarını titreştirir ve bu titreşimler buradan orta kulağa aktarılır.
Orta kulak:- Vücudumuzun en küçük kemikleri çekiç, örs ve üzengi kemikleri, oval pencere ve östaki borusu burada bulunur.
- Kulak zarından gelen titreşimler çekiç, örs ve üzengi kemiklerinden geçerek oval pencereye iletir. Çekiç, örs ve üzengi kemikleri sesin şiddetini arttırarak aktarır.
- Oval pencereye gelen titreşimler buradan iç kulağa iletilir.
- Östaki borusunun duyma olayında bir görevi yoktur. Östaki borusu yutağa açılan bir yapıdır. Bu sayede östaki borusu, orta kulak ile dış ortam arasındaki basınç farkını dengeleyerek kulak zarının yırtılmasını önler.
İç kulak:- Salyangoz ve yarım daire kanalları burada bulunur.
- Oval pencereden gelen titreşimler salyangoza iletilir. Salyangozda uyarıları alan almaçlar bulunur.
- Salyangoz içerisinde bulunan sinirler sesi beyine iletir.
- Yarım daire kanallarının duyma olayı ile ilgili görevi yoktur. Beyinciğe vücudun dengesi için yardımcı olur.
Duyma olayı nasıl gerçekleşir?
Çevreden gelen sesler kulak kepçesi tarafından toplanarak kulak yoluna iletilir. Kulak yoluna iletilen ses dalgaları kulak zarına gelir ve kulak zarını titreştirir. Kulak zarı titreşimleri çekiç, örs ve üzengi kemiklerine iletir. Çekiç, örs ve üzengi kemikleri bu titreşimleri artırarak oval pencereye iletir. Oval pencereye gelen titreşimler buradan salyangoza geçer. Salyangozda bulunan duyu almaçları gelen titreşimleri algılar ve sinirler aracılığı ile beyindeki işitme merkezine yollar. Bu şekilde duyma olayı gerçekleşmiş olur.
0 Yorumlar