FOTOSENTEZ
Fotosentez , ışık enerjisinin glikoz şeklinde kimyasal enerjiye dönüştürüldüğü süreçtir. Işık enerjisi tarafından yönlendirilen bir süreçte, glikoz molekülleri (veya diğer şekerler) su ve karbondioksitten yapılır ve bir yan ürün olarak oksijen salınır.
- Fotosentez olayında ışık enerjisi kimyasal enerjiye dönüştürülür.
Bitkiler ve diğer organizmalar güneş enerjisini güneşten alarak kloraplastın içine aktarır. Kloraplastların içerisinde ise klorofiller bulunur. Bu klorofiller enerjiyi kimyasal enerjiye dönüştürmek açısından son derecede önemlidir. Kimyasal enerji burada belirli bir şekilde döngüye girdikten sonra karbondioksit ve su ile birleştirilmektedir. Fotosentezin son esnasında ise nişasta ve oksijen oluşmaktadır.
Fotosentez için gerekli olan maddeler;
- Su
- Karbondioksit
- Işık (Yapay ışıkta olabilir)
- Klorofil
Fotosentez sonucu üretilen maddeler;
- Glikoz(Şeker)
- Oksijen
Bitkiler, mavi-yeşil algler, siyano bakteriler ve öglena fotosentez yapabilen canlılardır.
Karbondioksit + Su ====> Glikoz + Oksijen
Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler
Fotosentez hızına doğrudan etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar;
Işık Şiddeti: Işık şiddeti arttıkça fotosentez hızı belli bir noktaya kadar artar daha sonra sabit kalır. Belli bir noktadan sonra sabit kalmasının sebebi diğer faktörler (Su,karbondioksit,sıcaklık gibi) fotosentez hızını sınırlandırmasıdır.
Sıcaklık: Sıcaklık da yine fotosentez hızını etkileyen faktörlerdendir.
Fotosentez sıcaklık 25-35 derece aralığında daha hızlı gerçekleşir.
Karbondioksit: Ortamdaki CO2 miktarı arttıkça fotosentez hızı artar. Ancak tabii ki diğer faktörler sınırlayıcı olacak ve fotosentez hızı bir süre sonra sabitlenecektir.
Su miktarı: Ortamdaki su miktarı arttıkça fotosentez hızı artar. Ancak tabii ki diğer faktörler sınırlayıcı olacak ve fotosentez hızı bir süre sonra sabitlenecektir.
Işığın rengi: Fotosentez hızı mor ve kırmızı ışıkta yüksektir, yeşil ışıkta ise oldukça düşüktür. Bunun sebebi, cisimleri yansıttıkları ışığın renginde görmemizdir. Bitkileri neden yeşil görürüz? Çünkü üzerlerine düşen beyaz ışıktaki yeşil ışığı yansıtırlar. Işığın fotosentezde kullanılabilmesi için yansıtılmaması, klorofil tarafından soğurulması gerekir. Bu nedenle yeşil ışıkta fotosentez hızı düşüktür.
Klorofil Miktarı: Fotosentez hızını etkileyen bir diğer faktör ise klorofil miktarıdır. Klorofil içerisinde kimyasal enerjiye ışık şiddeti dönüştürülür. Klorofil miktarının artması fotosentez hızını arttırır.
0 Yorumlar